1. Patrick schreef:

  Ik ben eigenlijk niet bang. Het heeft zo zijn voordelen om in de provincie te wonen; het verkleint de kansen op een aanslag aanzienlijk.

 2. Mr. Li schreef:

  Ik ben ook niet bang, Ik weiger het gewoonweg. Ik word ook niet goed van al dat opklopgedoe in de media. Ik volg Ype’s voorbeeld en trek weer eens een ouderwetsch stripboek uit de kast.

 3. Alex schreef:

  Zelf ben ik niet echt bang, maar ik vind ook dat je het mensen moet toestaan om bang te zijn. Er is nogal wat gebeurd, en hoewel je het niet je leven moet laten overnemen, is het ook onderdeel van het verwerken om gewoon toe te geven dat je bang geworden bent. We hebben wel erg snel de neiging om over te slaan in een soort valse bravoure.

 4. Anoniem schreef:

  ik was bang dat je niet meer terug zou komen :[ gelukkig ben je er weer (c)

 5. de Dikke schreef:

  (e) Vergeet niet: angst verkoopt….

  • Moi schreef:

   sex ook, weet wel waar ik de voorkeur aan geef 😉

   • de Dikke schreef:

    (c) Helemaal mee eens.

   • Bethany schreef:

    Uit onderzoek naar de effectiviteit van reclames blijkt dat de inhoud van reclames met seks als verkoopmiddel een stuk minder goed blijft hangen in het menselijk brein. (c)
    Angst lijkt me effectiever dan seks als verkoopmiddel, omdat je dan weggetjes als ‘als je X koopt wordt je niet gebombardeerd’ kunt inslaan – de 100% zekersteweten afwezigheid van bv een aanslag als gevolg van aankoop van X, is immers n stuk makkelijker te verkopen dan de 100% zekersteweten aanwezigheid van bv seks als gevolg van aankoop van X. (En ook makkelijker dan de 100% zekersteweten aanwezigheid van een aanslag, maar dat even daar gelaten.)

  • henk schreef:

   Klopt, relatief nog nooit zoveel lippenstift verkocht als in WWII

 6. Jan Willem schreef:

  Morgen gewoon naar Mokum, in de wereld van vrijheid zetten we ons over angst heen. Aanleiding is minder, maar wat fijn je hier weer te zien! Hoop dat je een fijne/productieve tijd hebt gehad in Rotterdam! :o)

 7. Diederik schreef:

  Ik ben alleen maar boos. Boos op iedereen die vindt dat religies goed zijn voor de mensen. Tot nu toe zijn zowat alle grote slachtpartijen in de geschiedenis het gevolg van blindelings volgen van een religie. Als je dan bang wilt zijn, ben het dan voor diegenen die toestaan dat mensen hun verantwoordelijkheid afschuiven naar een ‘imaginary friend’. God, jezus, jawe, alla: allemaal hetzelfde concept. En dat moeten we dan allemaal ‘respecteren’, mogen we niks kwaads van zeggen. Ik ben er klaar mee. Ik pas er voor. Geen vergoeilijkende hand boven welke religie dan ook. Zelf verantwoording dragen voor alles wat je doet zou les één moeten zijn vanaf de kinderopvang tot for ever. Ik ga dus ook niet ‘bidden voor Parijs’. Dat helpt niet. De Spaanse inquisitie was een slecht idee, hetzelfde zien we nu. Ruimen die handel!

  • Cpt schreef:

   Ik zou het toch willen nuanceren: het is niet zozeer het geloof maar meer een aantal mensen die zeer selectief dingen uit een “heilig” schrift halen en die gebruiken om er zelf beter van te worden. Zo is bijvoorbeeld het woordje “respect” iets wat /of/ verdwijnt, /of/ iets wat alleen mag worden toegepast op mensen die hetzelfde geloofje aanhangen. De rest wordt tot “dier” of zoiets verklaard.

   Wat de wereld op dit nodig heeft is in elk geval minder “geloof” en meer respect, bidden voor Parijs heeft geen zin. Eerst maar ‘even’ het geloofsaspect uit alle discussies halen en vervangen met een respectaspect.

  • de Dikke schreef:

   (e) Zelf heb ik de indruk dat religie gewoon een machtskwestie is: als je doet wat ik zeg liggen er ik weet niet hoeveel maagden op je te wachten, maar als je niet doet wat ik zeg zul je eeuwig branden in een vaag vuur. (b)

  • Baud schreef:

   Ehm… Nationaal-socialisme, Stalinisme, Maoisme, Rode Khmer, Ruanda… Niet alle slachtpartijen komen voort uit religie. Wel uit blindelings volgen, bang maken en ophitsing. Dus met “ruimen die handel” komt vrede niet echt dichterbij.

   • Diederik schreef:

    Helaas zijn al je voorbeelden op identieke wijze opgezet als religies. Met persoonsverheerlijking en alles erbij. En ook met de bekende “iedereen die het niet met ons eens is, is een afvallige en mag/moet dood”. Studeer er maar eens goed op, de gelijkenis is schokkend. Blindelings volgen, bang maken en ophitsing zijn helaas ook kenmerken van religie.

 8. DD schreef:

  Ik heb de angst dat dit stripje slechts een eenmalige opleving was… (i)

  • Jan Willem schreef:

   Hoop dat je ongelijk hebt, maar lijkt er wel even op, misschien te druk met echte illustraties! 😮 (c)

   • Pauliina schreef:

    “Echte” illustraties… Want strips zijn niet echt…

    • Jan Willem schreef:

     Jawel, die zijn ook echt, maar bedoelde voor opdrachten voor boeken en zo! Niet echt slim van mij! 😮 :[

    • DD schreef:

     Jezus zure trol, zo bedoelt Jan Willem het toch helemaal niet, pffff!

 9. Jan Willem schreef:

  Zo, maakt heel wat discussies los hier. Denkt zelf dat interpretaties een groter probleem is van die heilige boeken, dan al die geloven zelf.

  Nazisme kende niet werkelijk 1 religie, maar wel occultisme, waarvan de verbouwingen in kastelen in Duitsland nog terug te vinden zijn.

  Ook kunnen overtuigingen leiden tot oorlogen. Toch lijkt het me een kunst om vast te houden in het goede van de mens. Vandaag bijvoorbeeld heel aardig geholpen met het uitladen in een trein. Geeft me toch een glimlach dan.

  • Jan Willem schreef:

   (Excuus voor foutieve autocorrectie door mijn smartphone)

 10. Jan Willem schreef:

  Vandaag zag ik de vraag voorbijkomen: kun je een ideologie (op willen richten van een kalifaat, ongeacht de leider, beweerde afstemming van die profeet) verslaan? Interessante vraag. Je verslaat het ene en een andere groep krijg je ervoor terug 😮

  • Doc schreef:

   Het is maar net welke regels je voor ‘verslaan’ verzint.

   • Jan Willem schreef:

    En als je dan verslaat inhoudelijk weet, wie eigenlijk van al die strijdende groepen. Wie wil wat, wie wil ons we of niet schaden? Blijft allemaal lastig. En bij luchtaanvallen: hoeveel onschuldig bloed er mee vloeit…

 11. Pete schreef:

  Flo? Ben je er nog?

 12. Jan Willem schreef:

  Mis je! Maar hoop tegelijk dat je een reuze mooie tijd hebt! (b)