1. Patrick schreef:

  Sterk

 2. Jelle schreef:

  En terecht. Stuk beter, dat derde plaatje.

 3. de Dikke schreef:

  :d De bont-en-blauwe Piet. Pijnlijke discussie.

 4. Jaap schreef:

  En dat allemaal dankzij zeurpieten!

 5. Henk schreef:

  zucht… Nee het is niet allemaal dankzij zeurpieten, wat een gemakzuchtige greep is dat toch weer. Het is dankzij het onvermogen van mensen om naar elkaar te luisteren en elkaars gevoelens en opinie te willen begrijpen. Tot slot vind ik het halstarrige en kinderachtige weigeren om iets wat gewoon aangeleerd is (niet aangeboren, niet ons Nederlands erfgoed, niet de essentie van het feest) aan te passen enkel en alleen omdat het een ander niet gegund wordt buitengewoon pijnlijk en kleinzielig. En dat onder het mom van onze kinderen. Fuck off zeg. Niemand die klaagt of niet kan aanpassen geeft op dat moment om de kinderen. Geen kind geeft een fuck om deze discussie. Ga een vluchteling helpen joh.

  • @Henk schreef:

   Zeurpiet!

  • Chris schreef:

   Inderdaad, niet allemaal dankzij zeurpieten. Maar ook door ruggengraadloze zeikerds die het altijd maar anderen naar de zin willen maken en daarvoor gebruiken die dit land uniek maken aan de kant willen schuiven en geen enkel respect tonen voor autochtone tradities maar wel respect voor standpunten van anderen eisen.

   • Henk schreef:

    Ok. Ff voor de duidelijkheid. Het feit dat zwarte piet pikzwart is met rode lippen maakt Nederland uniek? Sinterklaas kan niet meer gevierd worden als dat plaatje aangepast wordt? Als iemand bezwaar maakt tegen het uiterlijk van zwarte piet is dat ‘geen enkel respect voor autochtone tradities’?

    Het klínkt wat overdreven, nietwaar?

    Het grappige is dat de meeste mensen die zeuren over deze discussie nooit de discussie zijn aangegaan. Maar liever chargeren en bullshit verkondigen. Je zou er moe van worden.

    • Doc schreef:

     Zolang slechts ‘iemand bezwaar maakte’ trok iedereen zijn schouders er over op. Toen een paar van die iemanden bezwaar maakten werden ze geschoffeerd. Toen ze terug begonnen te schofferen brak de pleuris uit. Maar bleek ook dat die paar iemanden een aanzienlijke groep waren.

     Aan de andere kant: Sinterklaas kan ook worden gevierd met een aangepaste Piet, maar waarom zou je de Piet aanpassen? Toch niet om een groep bezwaarmakers te plezieren die zojuist nog bezig waren jan en alleman te schofferen?

     Zwarte Piet is een fantasiefiguurtje, geen heilige die moet worden vereerd. Doe er mee wat je wil.

     • Maarten schreef:

      Dat Amerikanen zich weinig verdiepen in andere culturen is evident.

      Piet is niet te vergelijken met blackface. Blackface was totaal onbekend in Nederland. Dus ja Nederlanders hadden een geheel andere reactie dan Amerikanen.

      De gemiddelde Nederlander reageert überhaupt anders dan de gemiddelde Amerikaan. Als iemand hier zegt dat iets “totaal geweldig” is dan is dat vaker welgemeend, in Amerika is dit een soort beleefdheidsvorm. Verwarrend.

      Piet is een populair figuur bij vele Nederlands. Ook geliefd, van kleine kinderen tot volwassenen. Sinterklaas is helemaal niet een kinderfeest. Het is een feest dat met je meegroeit. Het begint met de magische Sint en Piet die kado’s bezorgen. Daarna kom je in de “inner circle” en gaat het verder met lootjes, gedichten, surprises en spelletjes. Heel anders dan het veel kapitalistischer kerstmis van Amerika. Persoonlijk vind ik het niet onbegrijpelijk dat mensen deze traditie met vele kwaliteiten die in de Nederlandse cultuur gewaardeerd worden in het hart hebben gesloten.

      De invloed van Piet op de dagelijkse samenleving het jaar door is klein, behalve rond Sinterklaas. Je komt hem dan vaak tegen. Dat mensen op televisie vertellen pijn te voelen bij het zien van Piet vind ik vreemd. 1863 was de afschaffing van slavernij geloof ik en dat is toch echt heel erg lang geleden, zeker 4 generaties. Bovendien is slavernij ook niet een exclusief feestje voor een bepaalde bevolkingsgroep. Tot slot is de koppeling van slavernij aan Zwarte Piet zwak. Zo is het feest zeker deze eeuw helemaal niet neergezet en het is onduidelijk hoe Piet exact ontstaan is. Als je even buiten de stad komt dan spraken mensen nog niet zo lang geleden over knechten. Een knecht was een arbeider bij een boer.

      De Amerikaanse manier van redeneren, het 1 op 1 overnemen van allerlei Engelse termen en argumenten, de dubbele zelfs driedubbele agenda die de activisten volgen (het zijn vaak mensen die actief zijn als activist op verschillende onderwerpen) dragen niet bij tot de beeldvorming bij mij dat deze mensen ter goede trouw zijn. Dit zijn personen die zich enorm willen afzetten tegen de huidige samenleving en daarin ver gaan. Persoonlijk zou ik zeggen soms doorgeslagen. Dit was pijnlijk duidelijk toen tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet ook het Koningshuis en de Palestijnen kwestie aangehaald werden.

      Persoonlijk kan ik de reactie van veel mensen in Nederland dus wel begrijpen. Mijn inziens een flinke dosis politiek correct gedrag op dit onderwerp.

  • Alex schreef:

   Goed gezegd, Henk. :o)

  • Pietje schreef:

   Ann beide zijdes zitten zeurpieten.
   Links heb je de zeurpieten die het politiek en sociaal correct willen hebben en rechts heb je de zeurpieten die zich vast houden aan een traditie.
   Tradities kunnen veranderen, meestal onder druk van de al veranderende sociale norm.
   Helaas gaat dit niet altijd zonder slag of stoot.
   Gelukkig hebben we nu deze hele discussie gehad, iig tot juli 2016, dan begint het hele gezeur weer ;(

 6. Jan Willem schreef:

  Dat zwarte piet er anders uit gaat zien, mogelijk anders gaat heten, lijkt me duidelijk. Maar mag hij dan straks nog wel knecht zijn? Of wordt daar dan ook weer wat van gevonden?!

  • Pete schreef:

   Nee, als ie maar niet zwart is. Als ie groen is mag je hem zelfs weer als slaaf houden, kijk maar naar de Kerstman en die arme elven die hij op de Noordpool in zijn speelgoedfabriek laat zwoegen. Daar hoor je niemand over.
   En zeg niet “Ja maar die bestaan niet echt” want daarmee beweer je dat Sint, Piet en de Kerstman wel echt zijn. :p

 7. JoS schreef:

  Interessante blog van een Belgische Nederlander over dit onderwerp:
  http://ljosmyndun.tumblr.com/

  • Doc schreef:

   “Ik hoorde verhalen van Eritreeërs, Antillianen, Nigerianen [x] voor Zwarte Piet worden uitgescholden, of in de bus pepernoten naar hun hoofd gegooid krijgen”
   Gek dan dat nooit iemand daar getuige van is. Het is dan ook een broodje aap verhaal.

 8. Eef schreef:

  Ik woon nu al weer 14 jaar in het zuiden van de VS en aanvankelijk ook hier Sinterklaas geviert met ander Nederlandse families. Mijn Amerikaanse vrouw is gek op alle Nederlandse tradities en gewoontes, maar Zwarte Piet krijgt van haar en onze Amerikaanse vrienden alleen maar onbegrip. Het blijven witte mensen met zwarte make-up, in het Amerikaans: “Black Face”. Dat woord heeft een veel diepere betekenis dat niets met politiek correct heeft te maken. Je kan net zo goed gaan rondwandelen met een haken kruis op je mouw of je roept “Alle Joden aan het gas” en je krijgt ongeveer dezelfde reactie.

  Ja, het is een Nederlandse traditie en als het ons niets aantrekt wat buitenlanders daarvan vinden lekker doorgaan. Nederland had (heeft?) een goede reputatie in de wereld en elke poging om Zwarte Piet aan te passen is in mijn ogen welkom.

  • Doc schreef:

   De Amerikaanse Blackface is een totaal ander personage die rechtstreeks afkomstig is uit het slavernijverleden en betrrekking heeft op echte mensen. Er zijn ook meerder verschillende Blackface-tradities in de VS. Zwarte Piet heeft geen raakvlakken met de slavernij en komt voort uit sprookjes en mythen en is niet gebaseerd op echte mensen. Dus de vergelijking Blackface = Zwarte Piet die ook onlangs die documentairemaker Roger Ross Wiiliams maakte slaat nergens op. Bovendien vond ik het slordig dat die man zijn ‘eigen’ Blackface-traditie niet eens goed kende.

   • Dopey@Doc schreef:

    Dat doet hij om anderen schuld aan te kunnen praten, zodat de traditie ophoudt te bestaan. Hij moet de feiten verdraaien om zijn zin te krijgen.

  • Laura schreef:

   Dat Amerikanen het opnemen voor ,de zwarte bevolking” in het buitenland verbaasd me niks. Met hun KKK verleden en de strijd van Martin Luther King.

  • Renee schreef:

   Logisch dat Amerikanen het opnemen voor zwarte mensen opnemen buiten hun land. In hun eigen land schiet de politie de ene na de andere overhoop zonder reden.

   • Jan Willem schreef:

    Laten ze zich daar inderdaad eens druk over maken, echte mensen die zomaar overhoop worden geschoten in plaats van een fictief personage! 😮

 9. Patricia schreef:

  Ik begrijp de hele discussie niet! Het is een kinderfeest. Toen ik klein was, was Zwarte Piet voor mij Zwarte Piet. Een hele belangrijke persoon, want hij was de hulp van Sinterklaas! Ik wilde ‘als ik later groot was’ ook Zwarte Piet worden. Niks discriminatie. Ik zag hem niet als neger, net zo min als dat ik Donald Duck als eend zag. Honi soit qui mal y pense!!

 10. Jan Willem schreef:

  Hopelijk straks nog een fijne kerstomaatjes! :[