1. DD schreef:

  Wow, right in the feels.

 2. Doc schreef:

  Ik zou het eerder stommiteit willen noemen in plaats van vrijheid. Die ‘bootvluchtelingen’ waren immers al vrij voordat ze zich met honderden in een onveilige boot propten. Mensen hebben altijd nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Ik heb meer te doen met Syrische gezinnen die proberen de oorlog te ontvluchten dan met die idioten die op de Middellandse Zee zelf onverantwoorde risico’s nemen.

 3. Pete schreef:

  De vrijheid wordt vaak duur betaald. Wat heb je dit prachtig weergegeven, Flo.

  @Doc: Vind je jezelf niet een beetje te cynisch om wanhopige mensen die hun laatste geld hebben uitgegeven aan een reis naar een beter bestaan en er te laat achter komen dat ze hun lot in handen van niets-ontziende criminelen hebben gelegd, idioten te noemen? Ze waren vrij ja, vrij om te verhongeren. Zou jij een betere keus hebben gemaakt?

  • Doc schreef:

   Nee, niet cynisch, wel kritisch. En ja, ik zou zeker een betere keus maken, als ik er alles aan doe om mijn leven te redden ga ik dat niet verklooien door zo’n risico te nemen.

   • Anoniem schreef:

    Maar jij denkt dat je een keuze zou hebben? Op die boten zitten evengoed Syriƫrs. Vind jij een andere uitweg?

    • Doc schreef:

     Wat denk je zelf? De meeste vluchtelingen gaan niet de zee op, dus ja, ze hebben een keus. Gelukkig maken de meesten de goede keus.

     • Anoniem schreef:

      De keus om heel hun leven in een vluchtelingenkamp te zitten? Er ooit geweest misschien?

     • Doc schreef:

      Welke keus wil jij dan dat ze maken, de keus om te verzuipen?

 4. Hansje schreef:

  Flo kan ontzettend grappig zijn, lomp en perfect in mimiekjes tekenen. Maar dit.. Dit is een van de redenen waarom ik hem als artiest zo ontzettend waardeer.

 5. oo schreef:

  prachtig. echt.

 6. Maarten schreef:

  Verhongeren? Mensen die de criminelen kunnen betalen verhongeren niet want van dat geld kan je jaren eten kopen in het eigen land. Ze zijn inderdaad zeker op zoek naar een beter bestaan en worden misleid door smokkelaars en wilde verhalen over melk en honing. Wat hier uiteindelijk niet voor ze te vinden is. Nee jarenlange onzekerheid en gezeul met deze mensen doordat groepen proberen een politieke statement met ze te maken… hoe menselijk is dat? Want 3000 vluchtelinge per dag kan onze maatschappij niet dragen, maar toch star doorgaan. Natuurlijk is het een lastig probleem maar dit (deze tekening) soort mind fucks werken ook zeker niet op mij.

 7. Henk schreef:

  We kunnen het wel dragen. Alleen we willen niet achteruit in gemak/welvaart. We kunnen geen afstand van onze spullen meer doen. Vluchtelingen allemaal opvangen in Nederland is niet het beste idee, geen idee wat houdbaar is op de lange duur, maar asjeblieft niet zo zielig dat onze maatschappij het niet kan dragen terwijl we vrijwel allemaal honderden euros per maand besteden aan niet-levensnoodzakelijke dingen. We willen het niet dragen. Laten we in ieder geval eerlijk zijn.

 8. Maarten schreef:

  We kunne het zeker niet dragen, maatschappelijk niet en financieel niet, is beide bewezen afgelopen jaren. Deze landen ontwikkelen zichzelf sneller dan onze economie…

  Verder kan je jezelf afvragen bij jou redenatie moeten wij onze levensstandaard naar beneden halen om die van een ander op te werken tot het niveau waar je zelf eerst was? Want deze mensen hebben absoluut geen honger, de kosten van de smokkelaars zijn enorm hoog je hebt met dat geld ook gewoon een leven in het eigen land. Alleen inderdaad geen nieuwe iPhone. Dus wat jij wilt is dat ik iPhones ga regelen voor deze mensen? Inderdaad ik pas er voor. Daarmee wil ik niet zeggen dat er elders niet echte armoede is. Maar ook daarvoor denk ik dat lokaal oplossingen moeten komen. Je kan niet even iemand uit een andere maatschappij hier neer zetten en verwachten dat het dan goed komt. Het is aanlokkelijk omdat je DENKT dat je het goed doet. Inmiddels is wel anders gebleken.

 9. Nijn schreef:

  Prachtig! Right in the feels, en ik hoop dat meer mensen door deze cartoon wat beter gaan nadenken over wat vrijheid precies is en hoeveel “keus” een vluchteling heeft