1. Jaap schreef:

  Wat is dat voor training Flo? Praten met iemand anders en de dumbbell ongebruikt laten liggen? Die oefening ken ik niet.

 2. Paula schreef:

  Zwart als in niet blond…. Hoe lang woon je nou in A’dam blondje?!

 3. Cpt schreef:

  We zijn als land in elk geval hypergevoelig geworden voor dit soort uitdrukkingen:
  – Negerzoen
  – Zigeuner schnitzel
  – Jode(n)koek
  – Zwarte Piet
  – Keulse pot
  – Spaanse kraag

  Waarom zou het geen Negerzoen mogen heten? Een zoen is toch de uiterste uitdrukking van liefde en genegenheid? Wie zou daar niet mee willen worden geassocieerd?
  Zigeuner schnitzel: dat is een aanduiding van de bereidingswijze, de saus die erbij wordt bereid.
  Jode(n)koek: ik kan je garanderen dat ik persooonlijk in elk geval erg lekker vind. Lang leve de Joden zou ik willen roepen… en de oorsprong van dit zandgebak is naar verluid ook een joodse bakker. Hoera voor die man (of vrouw).
  Zwarte Piet: niets te maken met slavernij of onderdrukking. De man (of vrouw) gaat door een schoorsteen (vroeger althans) en dan raak je zwart. Niet iedereen schijnt zich te realiseren dat roet zwart is en dat je dan een zwart wordt. De uitbundige kleding is een vermenging met de traditionele intocht van de Sint met Spaanse edelmannen.
  Keulse pot: dat is een bereidingswijze die uit Keulen komt. Heeft niets met lesbiennes te maken.
  Spaanse kraag: pijnlijk. Kijk eens naar 16de en 17de eeuwse portretten van Spaanse edelen en kijk dan naar voorbeelden van deze aandoening.. naam verklaard.

  Zwarte Riek: er waren misschien meerdere Rika’s met dezelfde achternaam. Dan worden er bijnamen verzonnen. Neem eens een kijkje in dorpen waar dat nog meer speelt (bijv. Volendam of Lutjebroek). Als je precies de persoon wilt duiden zeg je OF Piet van Klaas van Kees of LappenPiet.

  • Pete schreef:

   Ik heb als blanke tegenwoordig ook al moeite met namen als Blanke vla en witlof. Laat staan met uitdrukkingen als: “De hele straat staat blank”.